
Zeg Europa, iemand helpen is toch geen misdrijf?
Heb jij wel eens iemand in nood geholpen? Een maaltijd gegeven, onderdak geboden of de ambulance gebeld? Het antwoord is waarschijnlijk ja, want de meeste mensen zijn empathisch en helpen andere mensen in nood. Toch proberen Europese politici nu iedereen die hulp biedt aan nieuwkomers in nood te criminaliseren. Met een nieuwe Europese wet dreigt levensreddende hulp aan nieuwkomers een misdrijf te worden.
Over wie gaat geeft precies?
Het nieuwe beleid criminaliseert iedereen die hulp geeft aan mensen zonder de juiste verblijfspapieren. Dat zijn vaak mensen die aan hun lot worden overgelaten door onze overheid. Mensen die de Middellandse Zee oversteken op bootjes, of kinderen die in Nederland zijn geboren en getogen, maar geen verblijfsvergunning krijgen. Wij vinden dat ijskoud. Wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, of wat er op een papier staat: iedereen heeft rechten en verdient levensreddende hulp. Mensen helpen is iets prachtig, geen misdrijf.
Wow! Waarom willen Europese politici dit doen?
Veel mensen in Europa zijn gefrustreerd en voelen zich in de steek gelaten door de politiek. In plaats van problemen echt op te lossen, gebruiken sommige Europese politici een eeuwenoude tactiek van verdeeldheid. Ze wijzen nieuwkomers aan als zondebok voor allerlei problemen. Met het nieuwe beleid creëren ze een sfeer van angst en wantrouwen tegen nieuwkomers.
Wat zijn de gevolgen?
Als dit beleid zonder aanpassingen wordt doorgevoerd, kunnen dokters aangeklaagd worden voor levensreddende hulp, kunnen reddingswerkers in de gevangenis belanden voor het redden van mensenlevens op zee en kunnen burgers die voedsel of onderdak aanbieden, worden vervolgd. In principe kan dan iedereen worden gearresteerd en veroordeeld voor het helpen van een persoon in nood.
Hoe kunnen we dit stoppen?
Samen met de Europese organisatie PICUM pleiten wij voor een humanitaire uitzondering in de nieuwe wet. Deze uitzondering beschermt mensen die levensreddende hulp bieden voor vervolging, boetes en gevangenisstraffen.
Binnenkort starten we hier een actie gericht aan Europese politici. Blijf op de hoogte! Meld je aan voor onze nieuwsbrief en volg PICUM op sociale media.
Geef je inbox een oppepper!
Meld je nu aan en wij zorgen ervoor dat je altijd op de hoogte bent van het laatste nieuws van Ben & Jerry's! Het is als een dessert voor je inbox en je zult zeker terugkomen voor meer.
FAQ
-
De European Facilitation Directive is een Europese wet over het helpen van irreguliere migratie. Het beleid is in principe bedoeld voor het tegengaan van mensensmokkel, maar de Europese Commissie heeft nu een nieuwe versie voorgesteld die zo ver gaat dat levensreddende hulp een misdrijf wordt.
-
Een humanitaire uitzondering beschermt mensen en organisaties die levensreddende hulp bieden. Dit is erg belangrijk, want in heel Europa worden mensen al vervolgd:
- In Griekenland zijn vrijwilligers voor reddingsacties op zee al gearresteerd
- In Frankrijk zijn mensen vervolgd omdat ze gezinnen in de winter onderdak boden
- In Italië is medisch personeel vervolgd omdat ze gewonden behandelden
-
Nee. Een goede humanitaire uitzondering kan duidelijk onderscheid maken tussen criminele smokkel en levensreddende hulp. Veel EU-landen hebben al dit onderscheid in hun nationale wetgeving zonder de grensbeveiliging in gevaar te brengen.
-
Ben & Jerry’s staat voor (h)eerlijk ijs, en nog veel meer. Al 45 jaar zetten we ons in voor een samenleving waarin iedereen telt. In Europa komen we op voor een warm beleid voor nieuwkomers. In dit interview https://www.benjerry.nl/wat-is-nieuw/2024/10/ben-jerry-delen-hun-verhaal vertellen onze oprichters Ben Cohen en Jerry Greenfield waarom.
-
PICUM is een netwerk van 160 organisaties die zich inzetten voor rechtvaardigheid en de mensenrechten van ongedocumenteerde mensen. PICUM werkt aan een wereld waarin de rechten van alle mensen gerespecteerd worden, ongeacht hun migratiestatus. PICUM doet onderzoek naar en komt op voor een menselijk beleid voor ongedocumenteerde mensen. Lees meer op https://picum.org/.